Minister Kamp wil minder winkels in Nederland

Om de leegstand aan te pakken wil Minister Kamp het winkelvloeroppervlak in Nederland verkleinen.
Er is te veel winkelleegstand in Nederland, vindt minister Kamp van Economische Zaken. Daarom vindt hij dat het aantal vierkante winkelmeters moet dalen. “Er zullen zeker winkelmeters uit de markt gehaald moeten worden, dat is absoluut noodzakelijk”, zei minister Kamp tegen nieuwsradio BNR over zijn plan om het winkelvloeroppervlak te verkleinen. “Als je weet dat er op dit moment 8 procent leegstand is en dat er een derde overcapaciteit is, dan is het ergens tussen die 8 en 33 procent in.”

Kamp krijgt steun voor zijn plan van Detailhandel Nederland. Wel moet er volgens de belangenbehartiger voor winkeliers meer gebeuren dan alleen dit plan. Jildau Schuilenburg van Detailhandel Nederland:  “Ook een belangrijke oorzaak voor onze problematiek is dat onze omzet is weggezakt met 25 tot 30 procent. De huren zijn alsmaar verhoogd omdat deze zijn geïndexeerd. Een oplossing ligt ook in een afwaardering van het winkelvastgoed zodat we naar meer marktconforme huren gaan.”

Vorige week presenteerde minister Kamp de Retailagenda waarin hij een plan opstelde om Nederlandse retail toekomstbestendig te maken.

Lees hier over de Twintig belangrijke afspraken uit de Retailagenda

Share This