ING: winkelleegstand loopt verder op

De winkelleegstand zal mogelijk in de loop van 2016 de grens van 10 procent overstijgen. Tussen 2007 en 2015 nam de leegstand toe van 5,4 procent naar 9,2 procent. Dat stelt het ING Economisch Bureau in ‘Sectorvisie Winkelgebieden 2016’.

Er wordt nog lang niet genoeg gedaan om leegstaande winkels te saneren. ”De wil en mogelijkheden om harde beslissingen te nemen zijn niet altijd aanwezig. Een lange remweg dreigt”, zegt sectormanager Dirk Mulder van Food& Retail bij ING in een reactie.

Mede door de recente faillissementen zoals V&D en Macintosh zal de leegstand in 2016 flink oplopen, denkt ING. De grote retailers V&D en Macintosh hebben samen al 500.000 vierkante meter winkeloppervlakte, wat neerkomt op 1,6 procent van het totale aantal vierkante meters winkeloppervlak in Nederland. “Als er bij een overname of een nieuwe huurder panden worden afgestoten, kan dat in bepaalde winkelgebieden leiden tot forse gaten, die lastig zijn op te vullen,” stelt ING Economisch Bureau.

Lees het hele artikel.

Share This