Rabobank: “Gedrag consumenten nog nooit zo onvoorspelbaar geweest”

Binnen alle sectoren van het bedrijfsleven zal in 2017 de groei aanhouden. De economische groei werd in 2015 en 2016 veroozaakt door een toename van de export en private investeringen. Dit blijft in 2017 zo, maar het belang van particuliere consumptie neemt toe. Deze toename is voordelig voor sectoren die met name afhankelijk zijn van binnenlandse consumptie, zoals de detailhandel(+2,5%) en horeca en recreatie(+2,4%). Ook de automotive zal komend jaar een plusje(+1,5%) laten zien.

De marktomstandigheden voor detailhandel non-food blijven uitdagend. De economische omstandigheden verbeteren en de particulier durft weer geld uit te geven. Rabobank verwacht dan ook voor 2017 een groei van 2,5%. Maar de verschillen tussen retailers zijn groot en zullen verder toenemen. Veel retailers hebben de crisis overleefd, maar onvoldoende geanticipeerd op het veranderende consumentengedrag. Deze retailers hebben nog een grote uitdaging voor zich op gebied van online activiteit, onderscheidend vermogen en een goede klantbediening.

 

Lees hier het hele artikel.

Share This