Brabantse wethouder zinspeelt op ’tuintegeltaks’

Inwoners van de nieuwe fusiegemeente Altena zonder groene vingers hangt een extra belasting boven het hoofd.

Volledig betegelde tuinen nemen minder water op dan tuinen waar gras ligt. Dat water gaat niet de grond in, maar het gemeentelijke waterafvoernet. Een extra taks voor mensen die van hun tuin een parkeerplaats hebben gemaakt is daarom ’eerlijk’, redeneert wethouder Pim Bouman van Aalburg, een van de drie gemeenten die samen Altena gaan vormen, tegen Trouw.
Bouman, bestuurders namens een lokale partij, stelt dat door klimaatverandering de kans op hoosbuien toeneemt. De gemeente moet volgens hem meer doen om de kelders droog te houden, en kan daarbij best iets van haar burgers vragen.

Gemeenten doen meer om de kosten van hoosbuien te dekken. Op zeker veertig plaatsen, vooral in het noorden en oosten van het land, hebben gemeentebesturen inwoners verplicht om een regenton aan te schaffen.

Naar verwachting ontstaat de fusiegemeente Altena, met ruim 50.000 inwoners ten oosten van de Biesbosch, op 1 januari 2019. Voor die tijd kunnen de inwoners via tussentijdse raadsverkiezingen nog hun zegje doen over onder meer de voorgenomen tuintegeltaks.

Share This