Containerprijzen door het dak

Waar een container een tijd geleden nog tussen de $1.200 – $1.500 kostte, zijn de prijzen inmiddels gestegen naar $ 4.000 per container en gaat de prijs richting de $ 7.000 of meer. Dit zorgt voor grote onrust in de tuinmeubelbranche. Niemand heeft een dergelijke verhoging zien aankomen. Leveranciers zullen de afweging moeten maken welke containers nu vervoerd moeten worden en welke op een later tijdstip, tegen een hopelijk dan lager tarief. Vooropgesteld dat er überhaupt vervoerscapaciteit is.

De belangrijkste oorzaken voor deze stijgingen zijn o.a.:
– de sterk toegenomen handel tussen Azië en USA wat zorgt voor schaarste aan 40’HC containers
– het terugschroeven van de capaciteit (schepen en aantal afvaarten) van de containervaart t.g.v. corona.

Eén ding is al wel duidelijk: zowel voor de leveranciers als de detaillisten (ook zij die FOB geleverd krijgen) zal dit consequenties hebben. De onvoorziene extra kosten zullen waarschijnlijk geheel of gedeeltelijk doorbelast worden aan de klant. Leveranciers en klanten moeten dit samen bespreken en gezamenlijk naar een oplossing zoeken. DOFAS (Dutch Outdoor Furnishing Association; voorheen Branchevereniging B3) adviseert betrokken partijen dit gesprek snel te voeren.

 

Share This