Nederlanders winkelen vaker bij de specialist en minder in de binnenstad

Winkelen in de Randstad en Noord-Brabant is de afgelopen vijf jaar volledig veranderd. Mensen brengen vaker een bezoek aan bijvoorbeeld bouwmarkten, woonboulevards en tuincentra en winkelen minder in de binnenstad. Het aantal bezoekers in winkelgebieden halveerde en ging vooral fors omlaag in de grote steden, blijkt uit het Koopstromenonderzoek 2021.

Het onderzoek brengt in beeld waar consumenten aankopen doen, hoe winkelcentra qua omzet functioneren en hoe het winkelend publiek ze waardeert. Lokaal kopen, dat tijdens de coronacrisis even aan populariteit won, lijkt geen blijvertje. Onlineshoppen nam de afgelopen jaren een vlucht en zet gestaag door.

De stijging in het aantal kortere en meer gerichte bezoeken aan bijvoorbeeld bouwmarkten, tuincentra en woonwinkels is een gevolg van de coronapandemie, waarin mensen onder meer door thuiswerken hun woning meer gingen waarderen. Ook wilden mensen drukke plekken vermijden.

In de meeste winkelgebieden is het aantal bezoekers ten opzichte van 2016 gehalveerd. Wel gaven bezoekers per persoon gemiddeld meer uit. De vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht deden het tot 2018 nog relatief goed. 

Bekijk hier alle uitkomsten van het onderzoek

Share This