Het einde van online winkelen?

“Retail bevindt zich op een kantelpunt in de tijd. De grenzen tussen online en offline vervagen. In de komende jaren zal de maatschappelijke impact van de digitalisering leiden tot het einde van online shoppen zoals we dat nu kennen. In de nieuwe wereld van onlife retail zal alles digitaal verbonden zijn…” Lees alles over het einde van online winkelen in het nieuwe boek van Wijnand Jongen.

De retail kraakt in haar voegen en lijdt onder de gevolgen van de economische crisis en de digitalisering van de samenleving. Het fundamentele probleem ligt echter dieper: winkels zijn nauwelijks in staat in te spelen op het veranderende gedrag van klanten. Die ontwikkelen zich in rap tempo tot ‘onlife’ consumenten en zijn 24 uur per dag verbonden. Ze maken geen onderscheid meer tussen online en offline – die werelden worden één en niemand spreekt straks nog van online winkelen. Winkels moeten met nieuwe business modellen komen om een plek te veroveren in een wereld die gedomineerd wordt door marktplaatsen en (deel)platformen. Ze moeten transformeren naar digitale netwerkorganisaties waar de menselijke maat weer centraal staat, zoals in de jaren vijftig en zestig.

Het einde van online winkelen markeert het begin van een nieuw tijdperk waarin personalisering en digitalisering naadloos samengaan en de persoonlijke benadering weer toegevoegde waarde is. Internet of Things draagt bij aan de nieuwe economie van ‘always connected retail’ die in de komende decennia kan bijdragen aan een betere wereld. Een wereld die persoonlijker, gelijkwaardiger, groener en bereikbaarder is. Wijnand Jongen geeft in dit boek een heldere beschrijving van deze nieuwe economische orde en de invloed daarvan op de detailhandel en dienstensector.

Ben jij benieuwd naar de visie van Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org? Lees hier meer over het boek.

Share This