Van alle bestedingen aan producten van consumenten uit de Randstad komt 11,9 procent terecht bij webwinkels. Online is daarmee goed voor 5,2 miljard euro omzet, meer dan alle bestedingen in de winkels van de hele gemeente Amsterdam bij elkaar. Dat blijkt uit het Randstad Koopstromenonderzoek 2016 van I&O Research en DTNP, waarvoor onder meer ruim honderdduizend enquêtes zijn afgenomen.
Internet is volgens de onderzoekers ‘het grootste winkelcentrum van Nederland’. Er wordt de meeste omzet van alle winkelgebieden gerealiseerd en er zijn veel meer winkels dan in andere winkelcentra. Tegenover elke niet-dagelijkse winkel in de Randstad staat inmiddels ongeveer één pure webwinkel uit eigen land.
Het winkelaanbod van elke inwoner in de Randstad is daardoor ‘radicaal gewijzigd’, luidt het rapport. Iedereen heeft er immers naast zijn traditionele, bestaande winkelcentra een winkelcentrum zo groot als het hele winkelaanbod in de Randstad letterlijk binnen handbereik bijgekregen. ‘Vanuit dit perspectief bekeken kan het als een prestatie worden gezien dat winkels in winkelgebieden nog zoveel omzet weten te binden’, schrijven de onderzoekers.
Zowel voor dagelijkse als niet-dagelijkse producten is de oriëntatie van consumenten op internet bijna verdubbeld ten opzichte van 2011, toen het Koopstromenonderzoek voor het laatst werd gehouden. De afvloeiing naar webwinkels in de dagelijkse sector (boodschappen) bedraagt 1,6 procent en in de niet-dagelijkse sector 21,6 procent. Elektronica, media- en hobbyartikelen en mode- en luxeproducten worden meer dan gemiddeld online aangeschaft.
De gemeente met de sterkste groei tussen 2011 en 2016 op het gebied van online boodschappen is Amersfoort. Daar doen consumenten inmiddels 3,4 procent van hun bestedingen aan dagelijkse producten bij webwinkels, tegenover 0,7 procent vijf jaar eerder. De sterke toename zou het gevolg zijn van app-only supermarkt Picnic, die vooral actief is in de omgeving van Amersfoort.
Bron: RetailNews