Hoe zien we de effecten van de coronacrisis terug in de pintransacties?

Het coronavirus laat zijn sporen achter in de Nederlandse economie. De kabinetsmaatregelen om het virus een halt toe te roepen hebben een flink effect op waar consumenten hun geld uitgeven. Dat blijkt uit een analyse van (geaggregeerde) ING pintransactiedata door het ING Economisch Bureau.

Het totaal aantal pintransacties in Nederland lag in de week tot en met vrijdag 28 augustus 8% lager dan normaal. De totale waarde van de pinbetalingen (pinomzet) was 2% hoger. Op het dieptepunt lag de pinomzet ruim 30% lager dan een jaar eerder.

De pinomzet in de categorie recreatie & cultuur ligt nog altijd lager dan normaal (-18%). Tijdens de zomervakantie heeft de horeca even geprofiteerd van het thuisblijf-effect. Aan het begin van de vakantieperiode sprong het aantal pintransacties naar een niveau van bijna 10% boven normaal, terwijl ‘slechts’ 80-90% van de cafés en restaurants toen (weer) open waren en veel terrassen een lagere capaciteit hadden. Daarbij werd er overigens wel duidelijk minder met contact geld betaald, en buitenlandse toeristen bleven weg, zodat totale omzetten van de horecabedrijven (pin en contant) niet hoger waren dan normaal. Nu de vakanties langzaamaan aflopen, ligt de pintransactiewaarde weer 11% (in 7 dagen t/m 28 aug) onder normaal. Hier speelt het slechte weer van de afgelopen week ook duidelijk mee. Nu veel mensen dichtbij hun eigen huis blijven, zien we ook nog steeds veel minder transacties in de categorie vervoer (-42%).

Op andere plekken wordt veel vaker gepind dan normaal. Beduidend meer pinomzet draaien speelgoedwinkels (+36%), elektronicazaken (+24%), bouwmarkten, tuincentra, en woonwinkels (+17%). Veel van deze zaken profiteerden tijdens de zomermaanden van thuisblijvers die meer spullen kochten.

Lees het hele artikel

 

Share This