De kracht van dichtbij: 60% van alle aankopen vindt over 5 jaar lokaal plaats

Consumenten kopen steeds vaker lokaal. Ook het online shoppen groeit gestaag. Binnensteden veranderen steeds meer in multifunctionele gebieden waar winkelen, wonen, horeca en cultuur elkaar versterken. Vanuit die mix groeit de kern uit tot een plek met een maatschappelijk-sociale functie. Dit blijkt uit de derde impactanalyse, die de Retailagenda dit jaar liet uitvoeren.

In de toekomst verwachten consumenten minder vaak een dag(deel) te winkelen en daarvoor ook minder vaak de grote stad te bezoeken. Liever kiest men voor dichtbij; ruim 60% van alle aankopen vindt over 5 jaar lokaal plaats. Het winkelgedrag heeft impact op de winkelfunctie, waarbij het winkelaanbod steeds beter afgestemd moet worden op de lokale behoeften. Consumenten geven aan dagelijkse boodschappen het liefst lokaal te kopen, en  bereid te zijn om te reizen of een grote stad te bezoeken voor branches zoals mode, elektronica en wonen.

Lees hier verder

Share This